VAKIF GENEL MERKEZİNİN KÜLTÜREL ETKİNLİKLERİ

1-)Vakfımız her şeyden önce, daima milli birlik ve beraberlikten yana Aziz ATATÜRK’ün laik, sosyal, hukuk devlet kavramlarına son derece sadakatle bağlı üniter Türkiye Cumhuriyeti devletimizin bölünmez bütünlüğüne kayıtsız ve şartsız olarak her zaman yanında ve emrindedir

2-)Vakıf 13.asır Anadolu insanına Türklük, İslamiyet ve bütün insanlık alemine çok büyük hizmetler vermiş olan ve bütün insanlığı kucaklayan İslam’ın engin ve bereketli pınarından ilahi mutluluğun içilmesine olanak sağlayan yüce Allah dostlarından olan Hünkar Hacı Bektaş Veli Hazretlerinin “Sevgi, Kardeşlik, Dostluk, Barış ve Engin Hoşgörü” ilkelerini günümüz Türkiye’sine ve bütün insanlık alemine yaymaktır.

3-)Vakfımızın en önemli görevlerinden birisi de Malatya’mıza, Türkiye’mize ve yurtdışında tarihler boyunca unutulmuş, kendi kaderine terk edilmiş olan Alevi–Sünni Kardeşliğini müsvet ilim ve hoşgörü çerçeveleri içerisinde sağlam ve kalıcı temellere oturtarak yaymak ve toplumsal hayatımıza kazandırmaktır. Çünkü her iki toplumun dini İslam kitabı Kur’an Peygamberimiz ise Hz.Muhammed (S.A.V.) efendimizdir.

4-)Vakfımızda Hacı Bektaş Velinin her sene anma günü yapılmaktadır. Ayrıca her yıl 16-18 Ağustos tarihlerinde Nevşehir ili Hacı Bektaş İlçesinde Yapılmakta olan Geleneksel Hacı Bektaş Veli’yi anma ve kültür sanat etkinliklerine Malatya’dan Kafileler halinde Vakfımız ile birlikte gidilmektedir.

5-)Ünlü Abdal Musa Sultanın geleneksel lokma günü ve konferansı umumiyetle kış aylarında yapılmakta gelen en az 2000 konuğumuza lokma (etli pilav) ikram edilmekte vakfımızın semah ekibinden semah gösterileri sunulmakta bağlama eşliğinde türk halk müziği sanatçılarımızdan çeşitli deyişler sunulmakta gelen konuklarımıza coşkulu dakikalar yaşatılmaktadır.

6-) Her yıl Muharrem ayı sonunda Yüce Peygamberimizin sevgili torunu Hz.Ali ve Hz. Fatıma’nın şerefli oğlu Hz. İmam Hüseyin ile 72 Şuheda’sının Kerbela’da şahadetleri nedeni ile aziz hatırlarına binaen en az 5000’den fazla konuğumuza aşure çorbası ikramı ve konferansı yapılmaktadır.

7-)Hz. Peygamber efendimizin her sene nisan ayında kutlu doğum haftası konferansı yapılmakta gelen konuklarımıza en az 2000 kişiye lokma ikram edilmektedir.

8-)T.C. Devletimizin kurucusu Eşsiz Kahraman Büyük Dahi Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün Mayıs ayında anma günü konferansı ile Kültür şenlikleri yapılmaktadır.

9-)Gençlerimize yönelik saz, bağlama kursları verilmektedir.

10-) Gençlerimize yönelik Semah kursları yine vakfımız tarafından ücretsiz verilmektedir.

11-)Vakfımız tarafından her sene 1 ekim – 1 haziran ayları arasında 8 ay Halk eğitim merkezi müdürlüğünden 2 bayan öğretmenin öğretim ve denetiminde vakıf binamızda 50 bayan kursiyere ücretsiz makine nakış kursu ve mefruşat kursu verilmektedir.

12-)Bayanlarımızın vakıf binamızdaki 8 aylık kurs sonunda her sene 10 haziranda 4 gün kermes düzenlenmekte “ bayanlarımızın bir meslek sahibi olmak ve aile bütçesine katkıda bulunarak emek ve alın teri ürünlerinin sergilenmesi yapılmaktadır.

13-)Vakfımızın kurban kesme mekanında kurban bayramlarında ve diğer günlerde vakfımıza yakın bütün mahalle halkı kurbanlarını ücretsiz olarak vakfımızda kesmektedirler bütün vatandaşlarımız bu hizmetten büyük mutluluk duymaktadır.

14-)Vakfımızın kütüphanesinden özellikle gençlerimiz ve halkımız yararlanmaktadır.

15-)Üniversitede okuyan 22 fakir öğrencimize vakfımız tarafından 1-12-2008 tarihinden itibaren karşılıksız burs verilmektedir.

16-)Vakıf binamızda her perşembe akşamı 2 Alevi dedemizin öncülüğünde ve 2 Zakirimizin refakatinde 2006'dan beri devamlı olarak ayin-i cem'ler yapılmaktadır

17-) Her yıl Mayıs ayında vakıflar medeniyeti ve vakıflar haftası vakfımız tarafından kutlanmakta ecdad yadigarı olan vakıflarımızın tarihsel gelişimini toplumsal hayatımızdaki önemine ait etkinlikler yapılmakta ve Malatya vakıflar bölge müdürlüğümüzün öncülüğündeki kültürel ve sosyal etkinliklere de vakfımız iştirak etmekte ve halkımıza tanıtılmaktadır.

18-) Vakfımız tarafından ayrıca  her yıl 23 nisan Ulusal Egemenlik ve çocuk bayramı , 19 Mayıs ATATÜRK'ü anma gençlik ve spor bayramı , 30 Ağustos Zafer bayramı ve Türk Silahlı  Kuvvetler günü i 29 Ekim Cumhuriyet bayramı kutlama törenleri ile 10 Kasım Aziz ATATÜRK'ümüzün ebediyete intikalini anma yıldönümü törenleri yapılmaktadır.

19-)Vakfımızın kültürel etkinliklerinde panel ve konferanslarımızda üniversitelerimizden bilim adamlarımız davet edilmekte halkımızın daha da aydınlanmasına yardımcı olunmaktadır.

20-)Dört katlı vakıf binamızın yapımında büyük öncülük eden çok büyük emeği geçen vakfımızın kurucusu ve genel başkanı aynı zamanda araştırmacı yazar olan hasan meşelinin çeşitli gazete ve dergilerde yazıları , konferans ve panellerdeki konuşmaları gerek yerel gerekse ulusal TV lerdeki son derece yapıcı konuşmaları ve Malatya’mıza daha önemlisi Alevi – Sünni kardeşliğine ve Türkiye’mizdeki Milli birlik ve beraberliğimize olan bu hizmetleri unutulmayacaktır. Zira Hz. Ali efendimiz “Öldükten sonra isminizin anılmasını istiyorsanız , sağlığınızda halka yönelik bir eser yapınız “ veciz sözleri ise hiçbir zaman unutulmayacaktır.

Malatya Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi Vakfımız bu anlamlı ve güzel hizmetlerine devam etmektedir.