VAKFIMIZ FAALİYETLERİ

MALATYA HACI BEKTAŞ VELİ KÜLTÜR MERKEZİ VAKFI

2017 TAKVİM YILI FAALİYET RAPORUDUR

Malatya Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi Vakfı’mızın 2017 takvim yılı faaliyet raporudur.

Vakfımızın kendi malımız olan 3087 metrekarelik arsamız üzerine temelden temele 900 metrekarelik ,4 katlı 3600 metrekareye tekabül eden,çağdaş mimari projesi ile yanlız Malatya’mızda değil Türkiye genelinde bir Kültür ve Sanat abidesi olma niteliğini taşıyan altı yıllık çok büyük emek ve gayretlerle yaptırmış olduğumuz Kültür merkezi Vakıf binamız 2016 yılı itibarı ile bugünkü değeri 8 milyon TL kıymetindedir.

4 katlı vakıf binamızda 800 metrekarelik 1000 kişilik konferans (cem salonu) kütüphane,misafirhane,aşevi,kurban kesme mekanları,bayanlarımıza ve gençlerimize yönelik 1.Saz-Bağlama Kursu 2.Semah Kursu 3.Resim Kursu 4.Türk Halk Oyunları Kursu 5.Bayanlarımıza yönelik Makina Nakış Kursu 6. Bayanlarımıza yönelik  Mefruşat -Çeyiz Kursu mekanlarımızda vakfımız olarak bedava olmak üzere Milli Eğitim Bakanlığının “Yaygın” eğitim amaçlı kurslar meyanında 6 dalda ilimiz il Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nün bu konuda uzman, bu işin ehli öğretmenleri tarafından 4 katlı vakıf binamızda bu kurslar halkımıza ücretsiz olarak verilmektedir.

Özellikle Milli Gelenek ve Göreneklerimizi, Milli ve Manevi değerlerimize önem ve özen göstererek gençlerimizi kötü alışkanlıklardan arındırmak ve toplumumuza, ailesine,anne,babasına,vatanımıza ve devletimize hayırlı bir evlat olarak yetiştirmektir.Bayanlarımızı ise çağdaş Türk kadınını ailesine ve bütçesine katkıda bulunmak üzere el emeği alın teri göz nuru ile bu kurslarda öğrendiklerini bu ürünleri çeşitli mağaza ve işyerlerinde satarak aile bütçesine katkıda bulunmaktadırlar.Malatya Valilik Makamı ile  Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığının her sene ortaklaşa haziran ayında yapmış oldukları bu ürünler Büyükşehir Belediyesinin 5 bin kişiyi barındıran devasa çadırlarında 3 gün Kültür Sanat dalında sergilenmekte,halkımıza tanıtılmakta,ev hanımı olan bayanlarımızın birer meslek sahibi olmalarını sağlamaktır.

4 katlı vakıf binamızı çok büyük üstün gayret ve emeklerle Malatya’mıza ve Türkiye’mize kazandıran devlet ve hükümet büyüklerimizin kültür bakanlarımızın Malatya valilerimizin,belediye başkanlarımızın,hayırsever vatandaşlarımızın maddi ve manevi desteklerini alarak ve bu zamana kadar vakıftan hiçbir ücret almadan hizmet veren vakfımızın kurucusu ve genel başkanı araştırmacı yazar Hasan MEŞELİ’nin bu hizmetleri bütün kamuoyunun yüksek malumlarıdır.Başkan Hasan MEŞELİ’nin araştırmacı yazar olması nedeni ile özellikle günümüz Türkiye’sinin Milli Birlik ve beraberliğimizde,alevi-sünni,kürt- türk kardeşliği konusunda çeşitli gazette ve dergişlerde yazıları,konferansları ,gerek yerel gerekse ulusal televizyonlardaki yapıcı konuşmaları Türkiye Cumhuriyeti Devlet’imizin bölünmez bütünlüğü kayıtsız ve şartsız olarak her zaman yanında ve emrinde oluşunu dile getirmesi son derecede önemlidir.Kültür merkezi vakfımızın ve başkanımızın kültürel,sosyal ,iştimai ,milli ,dinsel ve manevi hizmetleri bütün kamuoyu tarafından büyük bir takdir toplamaktadır.Vakfımızın kültürel etkinliklerinde,konferans ve anma günlerinde 3 binden fazla vatandaşlarımızın büyük bir coşkulu katılımı ile gerçekleştirilmektedir.Çeşitli üniversitelerimizden bilim adamları vakfımza davet edilerek,konuşmalar yapılmaktadır.Başta Malatya Valimiz, Millet Vekilleri,İnönü Üniversitesi Rektörü,Baro Başakanı,İl jandarma Komutanı,İlemniyet Müdürü,Vakıflar Bölge Müdürü,İl Müftüsü,siyasi partilerimizin başkan ve yöneticileri daire müdürleri,sivil toplum örgütlerimizin başkan ve yöneticileri,basın ve medyamızın değerli mensupları ile vakfımızın semah ekibinden semah gösterileri yapılmakta,çeşitli sanatçılardan bağlama eşliğinde çeşitli deyişler sunulmaktadır.

VAKFIMIZIN 2017 TAKVİM YILI KÜLTÜREL FAALİYETLERİ

1-Türkiye Cumhuriyeti Devlet’imizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ümüzün Malatya’mızı onurlandırarak 13 Şubat 1931 tarihinde 86’ncı yıl dönümü nedeni ile Malatya Valilik Makam’ının tertip ettiği anma törenlerine her zaman olduğu gibi bu senede büyük bir coşku içerisinde bu törenlere vakfımızcada iştirak edilmiş vakıf binamız ATATÜRK resmi ve Türk bayrakları ile donatılmıştır.

2- Vakfımızın konferans salonunda islam aleminde kutsal sayılan yüce kitabımız Kuran-I Kerim’in Kehf suresinin 62-80 ayetlerinde zikredilen Hz.Hızır ile Musa peygamberin buluşmasını hızır gecesi olarak adalandırılan bu kutsal gecede büyük bir huşu içerisinde cenabı Allah’a dualar edilerek ibadet edilmiş gelen konuklara lokma ikram edilmiştir.

3-18 Mart 1915 Çanakkale şehitlerinin  102’nci yıldönümü nedeni ile Malatya Valilik Makamı, 2’nci Ordu ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından tertip edilen şehitler günü anma törenlerine vakfımızcada iştirak edilmiştir.

4-21 Mart 017 tarihinde vakıf binamızın konferans salonunda saat 19:00’da nevruz günü Hz.Ali efendimizin doğum günü nedeni ile anma gecesi yapılmış,anma gecesinde gelen 1000 kişiye lokma ikram edilmiştir.

5-23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayram’ının 97’nci yıl dönümünün Valilik Makam’ının öncülüğünde yapılan anma törenlerine vakfımızcada iştirak edilmiştir.

6-Vakıflar Haftası ve Kudüs 8 Mayıs 2017 tarihinde başlanan bu anlamlı haftayı Malatya Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün öncülüğünde vakfımız olarak 1998 tarihinden beri vakıflar haftasını aynı zamanda vakfımız komitede görevli olduğumuz için her sene iştirak etmekteyiz.Bu seneki anma törenlerine de vakfımız olarak iştirak edilmiş,vakıf binamız Türk bayraklarıyla donatılmıştır.

7-Malatya Valiliği ile Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından organize edilen 6’ncı Malatya Kitap Fuarı törenlerine vakfımız olarak iştirak  edilmiştir.İki devasa çadırlardaki törene, başta Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sn.Bülent TÜFEKÇİ,Valimiz Mustafa TOPRAK,Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet ÇAKIR,milletvekillerimiz,büyükelçiler,yazar ve bilim adamları sivil toplum örgütleri,bir hafta içerisinde 380.000 vatandaşımız iştirak etmiş,vakfımız olarakta törenlere iştirak edilmiştir.

8-19 Mayıs 1919 aziz ATATÜRK’ümüzü anma ve gençlik ve spor bayramının 98’nci yıldönümünü vakfımız olarakta büyük bir çoşku içerisinde iştirak edilerek kutlanılmıştır.

9-Vakfımızda 6 dalda kurs gören kursiyerlerimize ve gelen misafirlerimize 18 Haziran 2017 tarihinde Ramazan ayı münasebeti ile 250 kişiye iftar yemeği verilmiştir.

10- 15 Temmuz 2016 tarihinde “feto” darbe girişiminin yıl dönümü nedeni ile başta Gümrük ve Ticaret Bakanımız Bülent TÜFEKÇİ,  Malatya Valimiz,Milletvekilleri,Büyükşehir Belediye Başkanı ve bütün Malatyalılar’ın katılımı ile telin ve yürüyüş mitingine vakfımızcada iştirak edilmiş,devletimizin ve hükümetimizin yanında ve emrinde olduğumuz vurgulanmış,feto darbe girişimini şiddetle,nefretle kınayarak telin edilmiştir.

11-30 Ağustos 1922   Başkomutanlık Meydan Muharebesi ve Türk Silahlı Kuvvetlerimizin  95’nci yıldönümü kutlama törenini Malatya Valimiz Ali KAPAN,2’nci Ordu Komutanı Org.İsmail Metin TEMEL,Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet ÇAKIR,sivil toplum örgütleri,Malatya halkımızın ve vakfımızın çoşkulu katılımı ile gerçekleştirilmiştir.

12-19 Eylül Gaziler günü nedeni ile Malatya Valimiz Sn.Ali KABAN’ın anma törenleri 19 Eylül 2017 saat 09:30’da şehitlerimizin anıtına Valimiz Sn.Ali KABAN’ın başkanlığında sunulmuş şehitlerimizin mezarları ziyaret ederek saygı duruşunda bulunulmuştur.İlimiz kongre ve kültür merkezindeki toplantıya vakfımız olarakta iştirak edilmiştir.Devletimizin ve Milletimizin bekası için canlarını feda eden şehitlerimize Allah’tan rahmet gazilerimize acil şifalar ve uzun ömürler diliyoruz.Gaziler ve şehitler gününde vakıf binamız Türk bayraklarıyla donatılmıştır.

13- Vakıf binamızda 08.10.2017 tarihinde muarrem ayının sona ermesi nedeni ile yüce peygamberimiz Hz.Muhammed (S.A.V.) efendimizin sevgili torunu Hz.Ali ile Hz.Fatma’nın şerefli oğlu cennet gençlerinin seyidi ve efendisi Hz.İmam Hüseyin efendimiz ile yetmişiki şuhedasının on muarrem 680 tarihinde kerbelada şehadetlerinin aziz hatırasına binaen 4 katlı vakıf binamızda aşure gününde beş binden fazla vatandaşlarımıza aşure çorbası ikram edilmiştir.Aşure günümüze Sn.Valimiz,Büyükşehir Belediye Başkanımız,Battalgazi,Yeşilyurt ve çok kalabalık halk topluluğu tarafından iştirak edilmiş,vakfımıza maddi ve manevi destekte bukunan Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet ÇAKIR,Battalgazi Belediye Başkanı Selehattin GÜRKAN,Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur POLAT,Esenlik Genel Müdürü Hulusi BOYRAZ,Il Müftüsü Ümit ÇİMEN,İş adamları İrfan KÖSEM ve Abdullah KÖSEM’e pilaketleri vakfımız adına Valimiz Ali KABAN tarafından verilmiştir.Konuşmalar yapılmış Valimiz Sn.Ali KABAN vakfımızın başkanı Hasan MEŞELİ’ye ve vakfımıza tebrik ve takdirlerini belirtmiştir.Aşure günümüz Malatya’mızda Milli birlik ve beraberliğimiz konusunda çok büyük taktir toplamıştır.

14-Muharrem ayının sona ermesi nedeni ile vakfımızın genel başkanı Hasan MEŞELİ İnönü Üniversitesinde,taşıyıcılar nakliyeciler kooparetifinde Engizekliler kültür derneğinde,Büyükşehir Belediyesinde,Hz.Imam Zeynal ABİDİN vakfında ve Çamlıca okullarınada davet edilerek aşure günü hakkında konuşmalar yaparak vakfımızın kültürel hizmetlerine katkı sunmuştur.

15-Hacı Bektaş Veli’nin 25nci uluslararası ve 53ncü geleneksel anma törenlerine 14 Ekim 2017 tarihinde Nevşehir ili Hacı Bektaş ilçesine 25 kişilik bir otobüs kafilesi eşliğinde vakfımızın yönetim kurulu üyeleri ile birlikte anma törenlerine iştirak edilmiştir.

16- Türkiye Cumhuriyeti Devlet’imizin 29 Ekim 1923 tarihinde kuruluşunun 94ncü yıl dönümü nedeni ile anma törenleri Valimiz Sn.Ali KABAN’ın öncülüğünde 2nci Ordu Komutanı, Büyükşehir Belediye Başkanımız ve çok kalabalık halk topluluğunun katılımı ile vakfımızında iştirakı ile coşkulu bir şekilde kutlanılmış vakıf binamız türk bayrakları ve ATATÜRK’ümüzün devasa resimleri ile donatılmıştır.Türkiye Cumhuriyeti Devletimizi İslamın düşmanlarına ve emperyalist güçlere karşı savaşarak bizlere yeni bir Türkiye Cumhuriyeti Devlet’imizi armağan eden başta Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ümüzü,onun değerli silah arkadaşlarını,aziz şehitlerimizi kahraman ve vefakar gazilerimizi birkere daha rahmet ve şükranla anıyoruz.

17- Türkiye Cumhuriyeti Devlet’imizin kurucusuUlu  Önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ümüzün ahirete irtihalinin 79ncu yıl dönümü nedeni ile Valimiz Sn.Ali KABAN’ın öncülüğündeki anma törenlerine vakfımız olarakta iştirak edilmiştir. Aziz ATATÜRK’ümüzü buradan birkezdaha saygıyla,rahmetle,şükranla anıyoruz.

18- Türkiye Cumhuriyeti Devlet’imizin 2nci Cumhur Başkanımız ATATÜRK’ün silah arkadaşı Malatya’lı hemşerimiz Sn.İsmet İNÖNÜ’nün vefatının 44ncü yıl dönümü nedeni ile Malatya valalik makamının öncülüğünde yapılan anma törenlerine vakfımız olarakta iştirak edilmiştir.Türkiye’mizin ilk Başbakanı 2nci Cumhur Başkanımız Malatya’lı hemşerimiz Sn.İsmet İNÖNÜ’yü birkere daha rahmetle ve saygıyla anıyoruz.

19-Vakfımız tarafından Üniversite de okuyan 16 fakir öğrencilerimize, ayda bedava olarak 1200 TL ,senede 9600 TL olmak üzere  01 Aralık 2008  tarihinden bugüne kadar toplam 103810 TL burs verilmiştir ve verilmeyede devam edilecektir.

Kültür Merkezi Vakfımız 2002 yılından beri Sn.Bakanlar Kurulunun 1 Ocak 2002 tarih ve 3663 sayılı kararı gereğince vergiden muaf sayılmıştır.Bu karar resmi gazetenin 1 Mart 2002 tarih ve 24682 sayısının 2nci sayfasında yayınlamıştır.Vakfımızın binimum kanuni defterlerimiz bilanço esasına gore “Tek Sistem Üzerinden”Mlatya’da serbest Muhasebeci Mali Müşavir Veli DOĞAN tarafından tutulmaktadır.Kanuni defterlerimiz binimum evrak-I müspitelerimiz her sene yeminli Mali Müşavir Nedim BOYRAZ tarafından yine büyük bir titizlikle incelenmektedir.Yeminli Mali Müşavirlik vergi muhafiyeti tasdik raporumuz her sen Mart ayı içerisinde yazımız ekinde,PTT-kargo ile T.C. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığına gönderlmektedir.

Kültür Merkezi Vakfımızın kira gelirimizin her yıl  01  Kasımda başlamaktadır.Kira gelirimizin artışı ise Büyükşehir Belediyesi Esenlik Genel Müdürlüğü ile vakfımız tarafından yapılan mukavele gereğince her yıl”Üfe ve Tüfe”ortalaması alınarak kira artırımı yapılmaktadır.En son kira gelirimiz 77.363.20 TL iken bu seneki  Üfe ve Tüfe farkı ortalaması ile birlikte 1 Kasım 2017 tarihinden 1 Kasım 2018 tarihine kadar bir yıllık kira gelirimiz 87.993.66 TL ye tekamül etmiştir.2017 yılı Ekim,Kasım,Aralık aylarında zaruri ihtiyaçlarımıza binaen 3 ay toplamı 21.000 TL avans aldık.87.993.20 TL den 21.000 TL aldığımız avans düşürüldüğünde yani 87.993.20-21.000-=66.993.20 TL yi Esenlik Genel Müdürlüğü 16 Ocak 2018 tarihinde vakfımızın vakıfbank Malatya Merkez şubesindeki hesabımıza yatırmıştır.

Vakfımızın 2017 takvim yılı genel kati bilançosu şöyledir.

AKTİF HESAPLAR:

1-KASA HESABI                                    :382.52 TL

2-VAKIFBANK HESABI                           :1.002.50 TL

3-KÜLTÜR MERKEZİ BİNA HESABI          :535.250.53 TL

4-DEMİRBAŞ EŞYA HESABI                    :55.758.22 TL olmak üzere ceman

:592.393.77 TL dir.

PASİF HESAPLAR:

1-BORÇLAR HESABI                            :2.386.42 TL (1-Diğer Borçlar:1.440.51

2-Sgk ve vergi borçları:945.91)

2-SERMAYE HESABI                            :438.592.01 TL

3-GEÇMİŞ YIL KARLARI                       :206.355.10 TL

4-GEÇMİŞ YIL ZARARLARI-                  :(60.708.58)

5-DÖNEM NET KARI                            : 5.768.82 TL olmak üzere ceman

:592.393.77 TL dir.

GELİR GİDER CETVELLERİ

1-GELİRLER HESABI                             :94.763.46 TL

2-FAALİYET GİDERLERİ                        :(90.272.34)

3-GENEL YÖNETİM GİDERLERİ              :(26.453.92)

4-FAALİYET KARI VE ZARARI                :  4.491.12 TL

5-FAİZ GELİRLERİ                                : 1.277.70 TL

6-DÖNEM NET KARI                             :  5.768.82 TL dir.

Bu itibarla,vakfımıza maddi ve manevi desteklerini bizlerden esirgemeyen başta Devlet ve Hükümet büyüklerimize,Malatya Sn.Valimize,Sn.Büyükşehir Belediye Başkanımıza,Sn.Yeşilyurt ve Battalgazi Belediye Başkanlarımıza ve hayırsever vatandaşlarımıza ve vakfımıza gönül veren Sn.Genel Kurul Üyelerimize şükran duyguları içerisinde teşekkür ediyoruz.

YÖNETİM KURULU

Hasan MEŞELİ                Aydın FİDAN           Ali BİLENLER       İsmail OYRAZ

Genel Başkan                  Başkan Yrd.              Sayman           Yön.Kur.Üye.

Hasan BİLENLER         Hüseyin ŞAHİN         Cemal MEŞEOĞLU     Naki RAKAŞ

Yön.Kur.Üye.                   Yön.Kur.Üye.         Yön.Kur.Üye.          Yön.Kur.Üye.

7° 0°