Hasan Himmet MEŞELİ
MALATYA HACI BEKTAŞ VELİ KÜLTÜR MERKEZİ VAKFI
GENEL BAŞKANI
Malatya-Hidayet mahallesinde, 1942 yılında doğdu, küçük yaşından beri “ Kur-an, Hadis, tarih, tasavvuf ve edebiyatla “ meşgul oldu.Hz. Muhammed, Hz. Ali, Ehlibeyt, Hacı Bektaş Veli ve Atatürk’e sonsuz saygı ve sonsuz muhabbet duydu.
Daima milli birlik ve beraberlikten yana Aziz ATATÜRK’ümüzün laik, sosyal, hukuk, devlet kavramlarına son derecede sadakat ile bağlı, Türkiye Cumhuriyeti Devletimizin bölünmez bütünlüğünün kayıtsız ve şartsız olarak her zaman yanında ve emrinde olduğu, ticaret lisesi mevzunu olup Malatya’da bir kamu kurulundan 28 yıl fiili hizmetinden dolayı 1991 yılında emekli olmuştur.
Türkiye’mizi ve Malatya’mızı çok sevmektedir. Malatya’da Alevi kardeşlerimizin sesini duyurmak için her iki tarafın birbirlerine olan yanlış düşüncelerini ortadan kaldırarak sevgi, kardeşlik, dostluk ve barış ortamının sağlanması, hayata geçirilmesi hususunda bir kültür merkezi binasının ( Cem evinin ) yapılması gerektiğini kafasına koymuştu.
Malatya’da Alevi kardeşlerimizin sesini duyurmak için “ bir alevi kardeşimiz ben aleviyim demeye çekinir korkarken 12 Haziran 1991 tarihinde Malatya Hacı Bektaş Veli Kültürünü Tanıtma Derneğini kurdu.” Bu dernek Türkiye’mizde İstanbul/Kadıköy ve Erzincan’dan sonra Türkiye’de 3. olarak kurulan Malatya Hacı Bektaş Veli Derneğidir. Altı yıl dernek adı altında kültürel faaliyetlerde bulunarak Malatya-ATATÜRK Kapalı Spor Salonunda binlerce Ehlibeyt dostlarını toplayarak anma gecelerinde güçlü hitabeti ile coşkulu konferanslar verdi. Hasan MEŞELİ boş durmadı, Malatya’mızda daha güzel ve daha verimli hizmetler vermek için şehrimizin güzel bir semtinde 3087 metrekarelik bir arsayı o günkü parayla 4,5 Milyar TL’ ye satın alarak bu arsa üzerine temelden temele 900 metrekarelik 4 katlı ceman 3600 metrekarelik Malatya Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi binasını 6 yıllık çok büyük emek ve gayretlerle, büyük mahrumiyetler ve çeşitli engellemelere rağmen iki Sayın Cumhur Başkanlarımızla, dört Sayın Başbakanlarımızla bizzat görüşerek, ayrıca Maliye ve Kültür Turizm bakanları ile Sayın Malatya Valileri, Sayın Belediye Başkanları, Sayın Millet Vekilleri ile Ayrıca Malatya’da 198 Alevi köylerini, birçok mahalleleri dolaşarak, adeta dilendi.
Sonucunda Devlet ve Hükümet büyüklerimizin, hayırsever vatandaşlarımızın maddi ve manevi destekleri ile 13 Ekim 2002 tarihinde bina tamamlanarak 7 yıldan beride Malatya’lı hemşerilerimize, bütün vatandaşlarımıza ve Ehlibeyti candan seven dostlara hizmet vermenin onur ve gururunu yaşamaktadır. Dört katlı vakıf binası arsası ile birlikte 2009 yılı bugünkü değeri 4,5 milyon (4,5 trilyon) değerindedir. Türkiye'mizde ve yurtdışında en güzel ve en büyük "çağdaş mimari projesi ile bir kültür sanat abidesi olma niteliğini" taşımaktadır. Bu bina Hasan MEŞELİ'nin 6 yıllık şahsi gayretleri ile yapıldığına tüm kamuoyu tanıktır.
Vakıf Malatya'da büyük bir boşluğu doldurmakta tabular yıkılmakta Alevi Sünni kardeşliği sağlam ve kalıcı temellere oturmaktadır.
Bu anlatılanlar Hasan MEŞELİ'nin gayretleri sonucudur. Vakfın kurucusu ve genel başkanı Hasan MEŞELİ 1991 yılından beri demokratik teamüllerle yapılan dernek başkanlığı ile 1998 yılından beri demokratik teamüllerle yapılan vakıf başkanlığı seçiminin sekizinide kazanmıştır. Kendisi aynı zamanda araştırmacı yazar olup bu konularda birleştirici yazıları, konferansları, yerel ve ulusal televizyonlarda konuşmalar yapmaktadır. Vakıftan hiçbir ücret ve maaş almamakta olup evli ve iki çocuk babasıdır.